Jakie zastosowanie mają zastawy stołowe kamionka?

Oryginalne naczynia kamionkowe pełnią funkcję izolacyjną. Ich olbrzymim atutem jest to, że zabezpieczają one żywność przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Wbrew pozorom w naczyniach kamionkowych przechowuje się nie tylko kapustę i smalec. Wiele osób trzyma w naczyniach kamionkowych mięso i wino.

Co warto wiedzieć?

Kamionka jest naturalnym materiałem, dlatego też tak wielu producentów korzysta z jej olbrzymiego potencjału. Materiał ten przypadnie do gustu osobom, które poszukują ekologicznych, swojskich i zdrowych rozwiązań. Przechowywane w naczyniach potrawy nie muszą posiadać żadnych konserwantów, ani specjalistycznych środków, które przyśpieszają procesy fermentacji. Zastawa stołowa z kamionki jest odporna na działanie kwasów, dlatego też doskonale nadają się do kiszenia. W kamionkowych naczyniach można przechowywać produkty sypkie i płynne.

Jak powstają kamionkowe naczynia?

Kamionkowe naczynia wytwarzane są oczywiście z ceramiki, która jest połączeniem gliny, piasku kwarcowego oraz szamotu. Większość renomowanych producentów podczas wypalania korzysta także z soli kuchennej. Zastawa obiadowa kamionka wypalana jest w temperaturze około 1200 stopni Celsjusza. W dużej mierze to właśnie dzięki tak wysokiej temperaturze kamionkowe naczynia stają się ciężkie i twarde. Głównymi cechami charakterystycznymi naczyń z kamionki jest nie tylko duża odporność na uszkodzenia mechaniczne, ale również gładka i szklista powierzchnia. Za te rewelacyjne właściwości odpowiada wcześniej wymieniona sól kuchenna. Dzięki soli kuchennej pod wpływem wypalania naczynia zdobywają brązową barwę.

Nie tylko same zalety

Kamionkowe naczynia mają nie tylko same zalety, ale również wady o których należy zawsze pamiętać. Uważać należy przede wszystkim na naczynia kamionkowe, które w swoim składzie zawierają ołów i kadm.