Małe i duże firmy gastronomiczne bardzo często oferują dania na wynos. Można je zamówić telefoniczne bądź za pośrednictwem internetu, lub podjechać i po zakupie tego co nas interesuje, przewieźć jedzenie do domu lub pracy.
Termoboxy
Przewożenie jedzenia umożliwiają termoboxy. Są to pojemniki termiczne na jedzenie. Posiadają one funkcje zabezpieczenia przewożonych dań przed wilgocią, światłem, utratą temperatury i innymi, niekorzystnymi zjawiskami.
Jeśli posiłek ma być smaczny i zdrowy, powinien on mieć odpowiednią ciepłotę. Punkty gastronomiczne i kateringowe używają do przewożenia jedzenia dużych termoboxów. Mogą one być myte w zmywarce, w środku są półeczki i szuflady, w których można umieścić jedzenie.
Profesjonalne pojemniki termoizolacyjne posiadają podwójne ścianki i można w nich przewozić jedzenie w granicach temperatur od -40 st.C do 100 st.C. Taki włśnie pojemnik termiczny na jedzenie powinien znajdować się na wyposażeniu każdej gastronomii.
Mały pojemnik termoizolacyjny
Takie naczynia są przeważnie wykonane z białego polistyrenu bardzo wysokiej jakości. Niektóre z nich posiadają nakrycie, które będzie zabezpieczało jedzenie przed wydostaniem się z pojemnika.
W przypadku braku nakrywki, gastronomia zabezpieczy pojemniczek za pomocą folii termoaktywnej. Są to naczynia jednorazowego użytku. Można w nich przewozić niewielkie porcje. Takie pojemniczki są zawsze dostępne w punktach gastronomicznych, gdzie można zakupić jedzenie na wynos.
Jak działa pojemnik termoizolacyjny?
Opakowanie, jakim jest pojemnik termiczny na jedzenie, ma za zadanie ochronę posiłku przed utratą ciepła, światłem, wilgocią i zanieczyszczeniem. Pojemniczki małe oraz duże termoboxy mogą być wyższej lub niższej jakości.
Pojemniki termoizolacyjne na jedzenie używane przez duże gastronomię, powinny spełniać najwyższe standardy jakości.